erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Évzáró

Végét járja a 2017-es év. Voltak jó hírek és rosszak. Nekem már unalmas kezdett lenni, a korrupcióért és ellene a harc, úgy látszik egy kis kisebbségi támogatással az előbbi fog győzni. Az is megtörténhet a mioritikus vidéken ha 200 ezer euró körüli sikkasztást egyeseknek megbocsátják, ha én tyúkot lopok bűnhődhetek. Na de sebaj. Óriásit fejlődött az ország építettek néhány centi autópályát, a gazdaság dübörög. A betegnek ha nincs pénze, vagy meggyógyul az Isten segedelmével, vagy ellenkező estben szomorú sors vár rá.

Az Osztrák-Magyar Monarchia feltámadt hamvaiból

Közép-Európa hangosan kimondja azt, amit a nyugati népek magukban gondolnak

„Milyen ironikus a történelem! Közel egy évszázaddal eltűnése után az Osztrák-Magyar Monarchia feltámad hamvaiból. Természetesen nem a régi birodalmi formában, ugyanakkor szembeötlő a hasonlóság. Budapesten, akárcsak Bécsben, egy konzervatív kormányzat egy mélyen katolikus társadalom értékeire és a muzulmán megszállók elleni harcra alapozza hatalmát.

Heródesek

Álláspont. Ünnep után nemigen lehet másról beszélni, mint arról, hogy miért is különleges a tegnap

Karácsony volt. Röpködtek az egyre inkább kiüresedő szavak: áldott, boldog, békés, szeretet, család, születés. Magabiztosnak tűnő mondatokkal erősködtünk, erőt akarván nyerni magunknak a betlehemi gyermek példájából. Amíg csak beszélni kell róla, sima ügy, ám ha valóban hisszük a Megváltót, minden más fontosabb, mint a szavak. A keresztény hitet is éppen úgy, mint bármelyik más, emberen túli világokba vezető utat csak a tetteink által élhetjük meg őszintén.

Európa elfelejtette a Karácsonyt; Interjú Márfi Gyula veszprémi érsekkel

Lehetséges, hogy újra kell építeni a kereszténységet, ez a folyamat Magyarországon mintha elkezdődött volna. Interjú.

„Már szinte napi szinten kell szembesülnünk azzal, hogy Európa valamelyik nagyvárosában eltüntettek keresztény jelképeket, termékek csomagolásáról, emlékművekről, szobrokról, templomokat zárnak be, ez a betelepülő muszlimok elvárása vagy liberális túlbuzgóság?

Magyarbarátság vagy képmutatás? (RMDSZ–MRSZ pengeváltás)

Az erdélyi magyarság intelligenciája elleni támadásként értékelte Benkő Erika, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője a Mentsétek meg Romániát Szövetség immár második nyílt levelét, amelyet az erdélyi magyar közösségnek címeztek és a Facebookon tettek közzé. A háromszéki képviselő a mostanság inkább a cirkuszba illő parlamenti tiltakozásairól ismertté váló ellenzéki alakulatnak a magyarkérdésekben ellentmondásos viszonyulását rója fel.

Véres színjáték

A kommunista diktatúra utolsó évtizedében Románia lakosságát mély fizikai és erkölcsi nyomorba taszították, melynek nyomasztó hatására egyre többen úgy érezték, hogy napról napra nehezebben cipelhető teherré torzult az élet. Hiszen fizikai és szellemi táplálék, valamint gondolati és lelkiismereti szabadság hiányában már az emberi lét értelme és jogosultsága megkérdőjeleződik.

Háborúra készül a világ és ez megint Európában lehet

A nyugati országok Oroszország lerohanását gyakorolták egy nyári hadgyakorlaton. A nyomokat eltüntették, és most pánikkeltést folytatnak annak kapcsán, hogy az orosz fegyveres erők elkezdtek felkészülni erre a helyzetre. A NATO-hoz tartozó balti államok lerohanását gyakorolta be az orosz hadsereg szeptemberben állítják a nyugati katonai szakértők. Egymásra dobják a vizes lepedőt, azt, hogy hol áll meg nem lehet tudni, de ez már megint hidegháború reméljük nem kezd langyosodni.

Ki mit tesz a karácsonyfa alá?

Szűkebb kis pátriánkban Kézdivásárhelyen is a város vezetésének van amit a fa alá tegyen: a rég vajúdó korcsolyapálya működik, az ipari parkok úgy néz ki benépesülnek, az állomás utcát az idén se sikerült felújítani, de sebaj a gödröket a fagy betömi. Felújították parkolókat a tömbház negyedekben, egészen civilizált kinézetett adtak a lepukkant „blokknegyedeknek”, de a kaszárnya épületének állaga tovább romlik, ha valami csoda nem történik a minorita rendház összeomlik. Az ingázókat szállító buszok kijelölt fedett várakozó helyek hiányában az út széléről szedik fel bérletes és alkalmi utasaikat.

A kereszténység a világ legüldözöttebb vallása


Adventi betlehem a vatikáni Szent Péter téren. Túl határozott szimbólumok? Fotó: Reuters

Legyen bármennyire is fárasztó a készülődés vagy giccses a dekoráció, a többség számára valóban ez az év legvarázslatosabb időszaka.

Nem hiába értetlenkednek számos nyugati, keresztény többségű ország lakosai a karácsony megkurtítása láttán. Az utóbbi években ugyanis mindinkább bevált jelenség lett, hogy az iskolákban elmarad a karácsonyi ünnepség a vallásilag sokszínű diáksereg miatt, az utcai ünnepségek egyszerűen mellőzik a nevükből az angol „Christmas” szót, és inkább „Winter Wonderland”, azaz téli csodavilág néven működnek, illetve egyre több nemzetközi repteret találunk csupaszon, karácsonyfák és ünnepi dekoráció nélkül.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog