erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Nem folk, nem beat, de nem is könnyűzene

Múlhatatlan szerelem köti össze Cseh Tamás dalait és a Vodku Fiait. A zenekar 2010 telén ült össze először ezeket a dalokat játszani egy pesti kocsmában, és már néhány szám után azt vehették észre a muzsikusok, hogy a tizenévesektől kezdve az idősekig „furcsa szeretem-színe lett mindenkinek”. Azóta volt egy-két este: színész barátaikkal együtt több mint kétszázszor játszották Cseh Tamás műveit. – Pedig szemben sok zenekarral, mi ezt sosem akartuk iparszerűen művelni, igazából nem terveztünk sok koncertet – mondja a zenekar gitárosa, énekese, Bata István.

Kelet Kapuja (Eredetünk kutatásának szócsöve)

A baróti Tortoma Kiadó és a szórvánnyal való kapcsolattartást felvállaló Kun Kocsárd Egyesület egy új, negyedévenként megjelenő őstörténeti folyóiratot indított Kelet Kapuja címmel. Első száma júliusban került a standokra, a második pedig októberben. A tetszetős megjelenésű, képekkel gazdagon illusztrált lapnak dr. Obrusánszky Borbála történész, mongolista, keletkutató a főszerkesztője.

Kányádi Sándor Prima Primissima díjas


Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese átadja az irodalmi kategória Prima Primissima díját Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordítónak a Müpában rendezett díjkiosztó gálaesten. 
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tíz kategóriában 15. alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában (Müpa) megtartott pénteki gálaesten. Magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító kapta a díjat.

212 éve vált a magyar nyelv hivatalossá Magyarországon


1805. november 28. – a magyar nyelv hivatalossá tételével a nemzeti szellem erősödött meg. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Az országgyűlés ezen a napon, 1805. november 28-án kiharcolta a közigazgatásban a magyar nyelv használatának jogát. Hogy mennyire fontos egy nyelv státusa, arra a jelen idők aktuálpolitikai történései is eklatáns választ adnak: elég csak az ukrán nyelvtörvényre, vagy a romániai magyar feliratok ügyére gondolnunk. Magyarország már a XIX. század legelején igyekezett törvényileg letisztázni azokat az anyanyelvi alapjogokat, amiket a szomszédjai – most, olykor kétszáz éves késéssel – iparkodnak pótolni.

Megnyitják a közönség előtt Michelangelo titkos kamráját

A művész a mediciek elől bujkált a szobában, unalmában falrajzokat készített

Megnyitják a nagyközönség előtt 2020-tól Michelangelo hajdani búvóhelyét a firenzei Szent Lőrinc templom alagsorában, ahol annak idején nagyjából két hónapig rejtőzködött a reneszánsz mester a Medici család elől, és ez idő alatt falrajzok készítésével ütötte el az időt.

Az összefogás hozadéka


Bujdosó Rita illusztrátor és a szerző, Ilyés András Zsolt

Aranyhajú pásztorfiú, jó tündérek, gonosz boszorka, telepesek és zsiványok kelnek életre tudatunkban Ilyés András Zsolt A Bedő- borvíz titka című gyermekirodalmi könyvének olvasása közben. Ugyanakkor az is kiderül belőle, hogy Mikóújfalu és a határában lévő Bedő-borvízforrás kiről kapta a nevét. Vasárnap délben mutatták be a község kultúrotthonában.

Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott

Makovecz Imre ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára tanított minket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészről elnevezett budapesti központ és archívum hétfői megnyitóján.

Változtatni kell a célkitűzésen

 


Fotó: Henning János

Emlékezetes fellépések, fergeteges sikerek a népzene és néptánc ünnepén
A sors szeszélye miatt, hagyományőrzők jelenléte nélkül tartották meg Sepsiszentgyörgyön a 29. Népzene- és néptánctalálkozót, mely így az némiképp a kényszerű szemléletváltás jegyében zajlott. Talán ennek köszönhető az új elemek beiktatása, hiszen a helyi és vendég együttesek fellépését legényes- és szólótáncversennyel egészítették ki. Sor került ugyanakkor könyvbemutatóra, valamint hagyományos módon a gyermekek is bizonyíthatták a népdal és -tánc területén szerzett jártasságukat. Az említett hiány ellenére is elmondható, hogy Háromszék fővárosa egy újabb sikeres és emlékezetes találkozó színhelye volt.

A magyar nyelv napja

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon.

Elfeledett életmű

Nemrég lányai és unokája jelenlétében nyílt meg az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) a tragikus hirtelenséggel elhunyt és méltatlanul elfeledett partiumi grafikus és festő, Makár Alajos (1927–1989) életművét bemutató kiállítás. A képzőművésznek göröngyös és buktatókkal sűrűn tűzdelt utat kellett bejárnia, amíg rátalált a benne feszülő érzelmek, gondolatok és indulatok számára megfelelő kifejezésmódra.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog