Aggodalmát fejezte ki a romániai katolikus püspöki kar a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében

Aggodalmát fejezte ki szerdán a romániai katolikus püspökkari konferencia a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében, amelynek működése bizonytalanná vált, és felszólította a román hatóságokat, tartsák tiszteletben a jogállamiság elveit, valamint a romániai vallási és etnikai kisebbségek jogait.

 

A romániai római katolikus és görögkatolikus egyházi elöljárókat tömörítő testület főtitkára, Francisc Ungureanu által aláírt román nyelvű közlemény szerint aggasztó a marosvásárhelyi magyar tannyelvű tanintézmény működésének akadályoztatása.
A katolikus püspökök úgy vélik, hogy az iskola létét egy alaptalan, a jogállamiság ismérvei szerint ellenőrizetlen feljelentés alapján indított ügyészségi eljárás sodorja veszélybe.
Hozzátették: az iskola vezetősége, a tanárok, a diákok és a szüleik ellen indított eljárás következtében sérül a püspökkari konferencia, valamint a román oktatási minisztérium között létrejött megállapodásnak az egyházi iskolák alapítására vonatkozó kitétele. Leszögezték: elfogadhatatlannak tartanak minden olyan eljárást, amely a törvényes keretek között működő egyházi iskolát választó szülők megfélemlítésére irányul.
A püspökkari konferencia felszólította az illetékes hatóságokat, az oktatási minisztériumot, a Maros megyei tanfelügyelőséget,a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalt és a helyi önkormányzati testületet, sürgősen és hatékonyan intézkedjenek, hogy az iskola zavartalanul folytathassa működését. A katolikus püspökök valamennyi illetékestől elvárják a jogállamiság elveinek, valamint a vallási és etnikai kisebbségek jogainak tiszteletben tartását - olvasható a közleményben.
A gyulafehérvári római katolikus érsekség szintén szerdán közölte, hogy Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius március 20-án találkozott Teodor Melescanu román külügyminiszterrel, akinek szóvá tette a marosvásárhelyi iskola ügyét.
A római katolikus egyház épületében, 400 diákkal működő magyar tannyelvű tanintézmény sorsa azt követően vált bizonytalanná, hogy a korrupcióellenes ügyészség tavaly novemberben eljárást indított az iskola volt igazgatója és a Maros megyei volt főtanfelügyelő ellen, azt állítva, annak ellenére járultak hozzá a gimnázium működéséhez, hogy tudták, valójában nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

2017  www.szekhelyek.ro   globbers joomla templates