erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Nemzeti sajtófigyelő 4. 6.

A magyar kormány gazdaságfejlesztéssel is segíti a kárpátaljai magyarság megmaradását

. – MTI, Kormany.hu, Magyar Idők, OrientPress, Webrádió, Határok Nélkül Magyar Hírlap, hirado.hu, Kárpátalja

A jelenleg legnehezebb helyzetben lévő nemzetrésznek számító kárpátaljai magyarság megmaradását a magyar kormány a közösség gazdasági biztonságának, stabilitásának a megerősítésével, és ezen belül a családi vállalkozások támogatásával is elő akarja segíteni - jelentette ki kedden Beregszászon Szilágyi Péter,

a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Szilágyi Péter a "2017 - a külhoni magyar családi vállalkozások éve" program keretében tartott konferencián, amely a kárpátaljai állomása volt a nemzetpolitikai államtitkárság idei tematikus programját ismertető Kárpát-medencei körútnak, hangsúlyozta: a magyar kormány nem csak szavakban, hanem tettekben is kiáll a határon túli magyar közösségek mellett mind a Kárpát-medencében, mind a diaszpórában.

 

Rétvári Bence: Emelkedtek a Határtalanul! programban igényelhető támogatások

 – MTI, Vajdaság Ma, kormany.hu, hirado.hu, Kárpátalja.Ma, Magyar Idők

Változott idén a Határtalanul! program kiírása, mostantól rugalmasabban, több tevékenységre és nagyobb összeg pályázható - nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta, hogy az idei évtől változott a kiírás: több tevékenységre fordítható és 60 ezer forintra emelkedett az egy diák után igényelhető támogatás összege, ha határon túli kirándulást szerveznek az iskolák. Így mostantól nem csak szállásra és utazásra, de a programok költségeire, belépőkre vagy a kísérő tanárok díjazására is fordítható a pályázati támogatás - részletezte. Rétvári Bence ismertette, hogy a támogatási igényeket négy ütemben lehet beadni, de az érdeklődés növekedése tetten érhető: már az első ütemre annyian pályáztak, mint tavaly egész évben, amikor 927 pályázat érkezett.

 

Érsekség: csak a jogorvoslat után lehetséges a romániai pápalátogatás

 – Krónika, Erdély Ma, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló, Magyar Hírlap, Magyar Idők, Magyar Nemzet

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség szerint Romániában jelenleg nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról, a Szentatya romániai látogatása csak általános jogorvoslás után lehetséges. Keddi keltezésű közleményében Jakubinyi György érsek, Tamás József segédpüspök, általános helynök és Potyó Ferenc általános helynök, irodaigazgató leszögezik: a pápát „mindig szeretettel várjuk és fogadjuk szülőföldünkön". Ezután felsorolják az egyházat ért sérelmeket az ingatlankérdések és a marosvásárhelyi iskolaügy tekintetében, és megfogalmazzák: a jövőbeli pápalátogatást illetően a román államfő által említett „lehetséges lesz" kitétel csupán Románián múlik. Az egyházfők véleménye szerint ugyanis ahol az alapvető emberi jogok sérülnek, ahol a hívek nem gyakorolhatják az alkotmány biztosította kisebbségi és felekezeti jogaikat, ott nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról.

 

Erdély

Europa Nostra-díjat kapott Kallós Zoltán néprajzkutató

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra szerdán hozta nyilvánosságra a kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító uniós elismerés 2017. évi kitüntetettjeit. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból összesen 29 díjazott részesült az elismerésben. A díjra Európa-szerte 39 országból – civil szervezetektől és egyéni jelölések alapján – 202 jelölés érkezett, amelyek közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a nyerteseket. Kallós Zoltánt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő jelölte a kitüntetésre. Gratulált a díjazottaknak többek között Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Szerinte a kitüntetettek eredményei mutatják, hogy milyen sok európai polgár igyekszik őrizni és védeni kulturális örökségét, tevékenységük pedig rávilágít arra is, hogy a kulturális örökségnek milyen nagy szerepe van a mi életünkben és tevékenységünkben.

 

Képviselőház: sajátos tanterv alapján érettségizhetnek románból a magyar diákok

– Krónika, transindex.ro

Elfogadta a képviselőház azt a törvénymódosítási javaslatot, miszerint a magyar diákok sajátos tanterv alapján képességvizsgázzanak, illetve érettségizzenek román nyelv és irodalomból. Az ügyben a szenátus a döntő kamara. A módosító javaslatok kidolgozója, Szabó Ödön szerint azt szeretnék elérni, hogy azok, akik már külön tanterv szerint tanulnak, speciális, könnyebb tételekből vizsgázzanak. „A kisebbségi diákok másfajta tanterv alapján tanulnak, tehát másfajta, azaz speciális tételekből kell vizsgázniuk román nyelvből. Az alsó tagozatban már nem anyanyelvként tanítják a magyar tannyelvű iskolákban a román nyelvet, és immár megszületett a sajátos tanterv a felső tagozatra is" – nyilatkozta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, az oktatási bizottság alelnöke, miután a képviselőház kedden elfogadta a törvénymódosítási javaslatot.

 

Másfél millió lej a kolozsvári magyar kultúrának

– Krónika, transindex.ro

Összesen 1,5 millió lejjel támogatja idén a kolozsvári önkormányzat a magyar kulturális, ifjúsági, szociális és családi programokat, erről keddi ülésükön döntöttek a tanácsosok – számolt be Horváth Anna önkormányzati képviselő Facebook-oldalán. Mint rámutatott: évről évre növekszik a város legnagyobb magyar kulturális rendezvényének, a Kolozsvári Magyar Napoknak szánt finanszírozás, amely ebben az évben eléri a 410 ezer lejt. Ez az összeg két éve 300 ezer, tavaly pedig 360 ezer lejt tett ki. Az önkormányzat ugyanakkor támogatja az erdélyi magyar zenés színjátszás 225 éves évfordulójára tervezett programsorozat, a Váróterem Projekt és a Shoshin Színházi Egyesület független színházi társulatokat, a Filmtettfesztet, valamint a Tranzit Ház 20 éves évfordulós programjait.

Erdély

 

Aggasztja a püspökkari konferenciát a vásárhelyi katolikus gimnázium ügye

 – Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Aggodalmát fejezte ki szerdán a romániai katolikus püspökkari konferencia a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében, amelynek működése bizonytalanná vált, és felszólította a román hatóságokat, tartsák tiszteletben a jogállamiság elveit, valamint a romániai vallási és etnikai kisebbségek jogait. A romániai római katolikus és görögkatolikus egyházi elöljárókat tömörítő testület főtitkára, Francisc Ungureanu által aláírt román nyelvű közlemény szerint aggasztó a marosvásárhelyi magyar tannyelvű tanintézmény működésének akadályoztatása.

 

Intézményi szinten nem foglal állást CEU-ügyben a Sapientia EMTE

 – transindex.ro

Nem fogalmaz meg a CEU-val szolidaritást vállaló álláspontot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, hiszen kedden egy olyan jogszabályt fogadott el a magyar Országgyűlés, amiről nem tudni, hogy mi lesz a következménye, mondta el megkeresésünkre az egyetem rektora. Dávid László hozzátette, amúgy is szerencsésebbnek tartja, ha a "saját dolgaival" foglalkozik az egyeteme.

 

Oláh Emese: mi elmondtuk érveinket, Emil Bocé a döntés a helységnévtáblák ügyében

– maszol.ro

Feladatairól, a tisztség vállalásásának kockázatairól, a kolozsvári kétnyelvű helységnévtábla ügyéről kérdezték Oláh Emesét. A Horváth Anna helyére lépő kolozsvári alpolgármester arról beszélt, Emil Boc polgármester a közvélemény megosztottsága miatt hezitál a fellebbezés benyújtásával.

 

Ekkora kormánytámogatást kapnak idén a kisebbségek szervezetei

 – maszol.ro

Az intolerancia leküzdését elősegítő és az etnikumközi kapcsolatokat javító projektek megvalósítására 107,5 millió lejt utalt ki a nemzeti kisebbségek számára a kormány. A kabinet szerdán arról tájékoztatta az Agerprest, hogy az összeget a kormány főtitkárságának büdzséjéből finanszírozzák, az etnikumközi kapcsolatok hivatalával (DRI) kötött egyezmény alapján.

 

 

Erdély

Erdélyi személyiségek kaptak magyar állami kitüntetéseket

 – maszol.ro, szekelyhon.ro

Hat erdélyi személyiség részesült magyar állami kitüntetésben a március 15-i forradalom és szabadságharc ünnepének alkalmából Csíkszeredában. A magyar köztársasági elnök, Áder János által odaítélt elismeréseket szerdán adták Magyarország főkonzulátusán.

 

Új elnököt választottak az udvarhelyi EMNP-nél

– szekelyhon.ro

Ölvedi Zsoltot választotta elnökévé az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) székelyudvarhelyi szervezete, amely hétfőn tartotta soros tisztújító közgyűlését – olvasható a párt közleményében. Az alelnöki feladatokat a továbbiakban Hajdó Csaba és Bíró Edit látják el. Az új vezetőség továbbra is a város és a székelyudvarhelyi polgárok érdekeit tartja szem előtt és képviseli a helyi önkormányzatban. Az eseményen kijelölték azokat a tagokat is, akik az EMNP április 7-ei megyei közgyűlésén képviselik a székelyudvarhelyi szervezetet.

 

Több mint egymillió forinttal tartozik a magyar kormánynak az ifjúsági ernyőszervezet

– Krónika

Több mint egymillió forintos tartozást kell törlesztenie a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma irányába a Magyar Ifjúsági Értekezletnek (Miért) egy el nem számolt, 2006-ból származó pályázat után. Az RMDSZ-szel együttműködő ernyőszervezet annak idején a Csíki-medence diszkóiban próbált hozzájárulni a drogfogyasztás visszaszorításához, ám az erre megnyert pályázati pénzzel nem számolt el, emiatt immár bírósági ítélet kötelezi a megítélt összeg, a kamat és a perköltség visszafizetésére. Antal Lóránt, az RMDSZ ifjúsági szervezetének elnöke szerint keresik a megoldást.

 

Csoma Sándorra emlékeznek

. – Krónika

Felújítják, átalakítják Kőrösi Csoma Sándor emlékszobáját szülőfalujában, Csomakőrösön – mondta el a Krónikának Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője. A 175 éve elhunyt nyelvtudós, Kelet-kutató tiszteletére mától szombatig tartó, változatos programokat felvonultató rendezvénysorozatot szerveznek Kovásznán és Csomakőrösön.

Felvidék

Mindig kell időt szánni a magyar nyelv használatára

– Felvidék Ma

Rózsa Ernő a Csemadok tiszteletbeli elnökségi tagja, volt parlamenti képviselő részére a szlovákiai magyar közélet meghatározó személyiségeként a felvidéki magyarság jogvédelme és érdekképviselete terén végzett következetes és fáradhatatlan munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át nemzeti ünnepünkön. Rózsa Ernőt a díjátadó után beszélt a Felvidék Mának.

rdély

 

Ingyenes magyar városnéző séták Pozsonyban

 – hirek.sk

Négy magyar nyelvű tematikus sétát szervez idén a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás, amely sok más rendezvénnyel is várja a város múltja iránt érdeklődőket. A séták során a boldog békeidők építészetével, Fadrusz munkásságával és az András-temetővel is ismerkedhetnek az érdeklődők.

 

MKP–Híd: egyezség húsvét után

 – Új Szó

Várhatóan csak húsvét után folytatja az egyeztetést a Híd és a Magyar Közösség Pártja az őszi, megyei választásokról. Látszólag a február végi, pártelnöki találkozó óta nem történt komolyabb előrelépés, járási szinten még nem mindenütt tárgyaltak a felek. Nem minden járásban volt egyeztetés Nyitra és Nagyszombat megyében sem, ahol a legnagyobb a két párt szavazóbázisa, pedig február 17-én Bugár Béla (Híd) és Menyhárt József (MKP) abban egyezett meg, hogy a tárgyalásokat megyei, járási szinten folytatják. Ez elsősorban az MKP kérése volt. Jelenleg az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy a két, magyar szempontból legfontosabb megye egyikében hidas, a másikban pedig MKP-s megyefőnökjelölt mögé sorakozhat be a két párt – már ha sikerül felszámolni az ellentéteket, és megegyeznek.

 

Vajdaság

Hat szavazóhelyen megismétlik az elnökválasztást

 – Pannon RTV

Megismétlik a voksolást hat szavazóhelyen, Nagybecskereken, Palánkán, Kraljevón, Pancsován, Versecen és Verbászon – jelentette be a Köztársasági Választási Bizottság. A megismételt szavazásra 2017. április 11-én kerül sor. Összesen 49 panasz érkezett be, ebből a bizottság tegnapi ülésén kettőt, mai ülésén pedig további négyet fogadott el a RIK. A bizottság még nem bírált el minden panaszt, így lehetséges, hogy további szavazóhelyeken is meg kell ismételni a voksolást. A RIK eddig 97,42 százalékos feldolgozottságnál tart. Ekkora feldolgozottságnál továbbra is Aleksandar Vučić áll az első helyen 55,02 százalékkal, őt követi Saša Janković 16,36, Luka Maksimović avagy Ljubiša Preletačević Beli 9,43, Vuk Jeremić pedig 5,66 százalékkal.

 

Muzslyán kiosztották a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagjait

– Pannon RTV

A bánáti Muzslyán kedden kiosztották a Rákóczi Szövetség beiskolázási csomagjait. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Csáky Csongor főtitkár és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke ajándékozták meg a leendő elsősöket, akik egy kis műsorral mondtak köszönetet.

Vajdaság

 

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet támogatja a VaMaDisz-t

– Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet legutóbbi közgyűlésén úgy határozott, hogy támogatja a Vajdasági Magyar Diákszövetséget az Újvidéki Egyetem Jogi Karával folytatott perében, amely a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvükön történő felvételi vizsga megtagadása miatt folyik. A Tartományi Képviselőház rendelete kötelezi a felsőoktatási intézményeket, hogy a felvételi vizsgákat a nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyarul is megszervezzék. Mivel nagy a hiány magyar jogászból az egész tartományban és szükséges a fokozott utánpótlás, fontos a jogszabályt mielőbb betartatni és elérni, hogy a magyar nyelvű felvételi vizsgákat mielőbb megszervezzék az említett karon is. Az ügy gyors és eredményes megoldása érdekében az Egylet folyamatos szakmai segítséget nyújt a VaMaDisz-nak.

 

Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia Szabadkán

 – Vajdaság Ma, Pannon RTV, Határok Nélkül

Vajdasági Agrár- és Élelmiszeripari Konferencia 2017 címen szakmai fórumot rendezett Szabadkán a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. A rendezvényen 120 cég képviseltette magát, valamint jelen voltak a térség gazdasági kamaráinak és önkormányzatinak képviselői a szabadkai Városháza dísztermében megtartott szerdai konferencián. A rendezvény célja dinamizálni az anyaországi és a vajdasági magyar vállalkozások közötti gazdasági és üzleti kapcsolatokat, illetve feltérképezni, mely területeken alakíthatók ki további együttműködések. A résztvevők sikeres exportőrök, valamint állami- és szakmai szervezetek előadásai során jó példák, gyakorlatok megismerésével sajátíthatták el a külpiacra lépéshez szükséges tudást és szakmai ismereteket.

 

Harmadik napja folytatódtak a tüntetések több szerb városban

 – Vajdaság Ma, Magyar Szó, Pannon RTV

Vasárnap tartották az elnökválasztást Szerbiában. Látszólag a Szerbiában élők jelentős többsége támogatja a megválasztott szerb elnököt, mégis tüntetések kezdődtek ellene. Az M1 tudósítása szerint a tüntetők közül a legtöbben egyetemistáknak mondták magukat, de szélsőjobboldali fiatalok is feltűntek. A demonstrálók azt mondták, spontán szerveződésről van szó. Már harmadik napja tüntettek Szerbiában, de csak szerdán derültek ki a konkrét követelések, melyeket az újvidéki egyetemisták kezdeményeztek. Az immár 23 városban tartó tüntetések résztvevői azt követelik, hogy mondjon le Maja Gojković házelnök, mert állításuk szerint lebénította a parlament munkáját, emellett követelik a szerb közszolgálati televízió igazgatójának lemondását, mivel úgy vélik, elfogultan tájékoztat az aktuális kormány irányába.

 

 

Vajdaság

Feledés homálya

 – Németh András – HVG

Alekszandar Vucsics nyerte a szerbiai elnökválasztást, aki várhatóan két hónapon belül adja át a kormányfői posztit egyelőre meg nem nevezett bizalmasának. Nikolics leváltására minden bizonnyal azért volt szükség, mert már annyira népszerűtlen volt, hogy esélytelen lett volna a győzelemre. Vucsicsot támogatta a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint az Orbán-kormány is. A magyar kormányfő szövetségesének tartja Vucsicsot, Szijjártó Péter pedig többször kampányolt Szerbiában az SZNSZ vezért mellett. Az új kormányfő alacsony vajdasági magyar támogatását sokan azzal magyarázzák, hogy nem felejtették el honnan indult Vucsics. Korábban a Vojiszlav Seselj vezette soviniszta Szerb Radikális Párt alelnöke volt.

(A cikk teljes terjedelmében a HVG 2017. április 6-i számában olvasható.)

Kárpátalja

 

A KMKSZ-nek és a kárpátaljai magyarságnak van jövője

 – Kárpátalja.ma, Kárpátaljalap.net, Kárpátinfó

Megtartotta soros tisztújító közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete (KMKSZ FKSZ) április 2-án Visken. A közgyűlés előtt a jelenlévők a református temetőbe vonultak, ahol megkoszorúzták a KMKSZ alapítójának és egykori elnökének, Fodó Sándornak és id. Sari Józsefnek a sírját. Ezt követően a helyi magyar iskola épületében megkezdődött a közgyűlés.

 

Beindul a gázellátás a Beregszászi járás településein

 – Kárpátalja, Kárpátinfó

Április 5-én beindítják a gázellátást a Beregszászi járás azon településein, melyeken a napokban a tűz miatt megsérült a vezeték karimacsatlakozásának tömítése – írja a mukachevo.net hírportál. Korábban írtunk arról, miszerint tűz ütött ki a száraz aljnövényzet és az avar égetése miatt a Somitanya (Kastanovo) közelében április 3-án, a lángok a vasúti vágányra, illetve a közeli árokra is átterjedtek, amely felett egy középnyomású gázvezeték ível át. Az eset következtében összesen 1727 háztartés maradt gáz nélkül Somban, Papiban, Hetyenben, Kaszonyban, Zápszonyban, Bótrágyon és Haranglábon. Mészáros Zsolt, a Zakarpathaz Rt. nagyszőlősi igazgatóságának beregszászi részlegvezetője jelentette, hogy a munkálatok lassan befejeződnek, s a gázellátás hamarosan beindul.

 

Újabb ukrán írónő vél felfedezni szeparatizmust Kárpátalján

– Kárpátalja, Kárpátalja.Ma

Korábban többször is írtunk arról, miszerint Larissza Nyicoj gyermekírónő, pedagógus számos alkalommal nyilatkozott negatívan a Kárpátalján élő nemzeti kisebbségekről, valamint az anyanyelven történő oktatásról. A minap kiderült, hogy a véleményével nincs egyedül, az ukrán nyelvnek akadt még egy hős védelmezője: kollégája, Okszana Zabuzsko ukrán írónő szintén szeparatizmust vélt felfedezni megyénkben.

 

 

A Rákóczi-főiskola oktatói Cambridge-ben jártak

 – Kárpátalja Ma

1989-ben jött létre a British Association for Slavonic and East European Studies (BASEES, Szláv és Kelet-Európai Tanulmányok Brit Egyesülete), mely a világ egyik legismertebb Kelet-Európával foglalkozó tudósokat tömörítő szervezete. A tudományos társaság hagyományosan a Cambridge-i Egyetemmel együttműködve szervezte meg éves konferenciáját 2017. március 31. – április 2. között. Idén három vitaindító kerekasztallal vette kezdetét a konferencia melyből kettőn az 1917-es orosz forradalmak, valamint Kelet-Európa történeti kutatásainak jelenlegi helyzetéről, továbbvitelük, megújításuk módszertani és tematikai lehetőségeiről volt szó. A harmadikon pedig a Szovjetunió felbomlásának következményeiről kérdezhették az érdeklődők Leonyid Kravcsuk volt ukrán államfőt, Hennagyij Burbulisz volt orosz államtitkárt és Sztanyiszlav Suskevics belorusz exelnököt.

 

Muravidék

 

In memoriam Pozsonec Mária (1940–2017)

 - Népújság

Kedden kora délután érte szerkesztőségünket a szomorú hír: meghalt Pozsonec Mária, a muravidéki magyar nemzetiségi politika kétségen kívül „első asszonya”. Emléke a muravidéki magyarok emlékezetében hosszú ideig fennmarad. Köszönjük neki az értékteremtő tevékenységet, amit élete során a magyar közösségért és a régióért tett!

 

Agrárkapcsolatok: lehetőségeket rejt a kamarai pártoló tagság

 - Népújság

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjaitól érkezett korábbi igényeknek megfelelően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdi a pártoló tagság bevezetését a határon túli magyar gazdák körében is. Érintett ebben a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete (MMGVE) is.

 

Megalapozott jövő

 – Népújság

A hétvégén Dobronakon a Kézművességek Háza alapkőletételével a népi iparművészet és a hagyományápolás új, jobb jövőt ígérő állomásához érkezett. Ez alkalomból a helyi szervezetek képviselői a ház jövőbeli szerepe kapcsán a fiatalok megnyerését is hangsúlyozták. Potápi Árpád János államtitkár pedig „a szülőföldön boldogulás” határon túli programja újabb állomásának nevezte a készülő objektumot, egyúttal köszönetet mondott a szlovén államnak a magyar kisebbség megmaradásához nyújtott segítségéért. Képünkön Car Anna, a dobronaki magyar közösség elnöke, valamint Pečnik Damjana és Potápi Árpád János államtitkárok az alapkőletételnél.

 

 

 – Népújság

Szombaton nyitották meg a dobronaki művelődési házban a hagyományos hímestojás-kiállítást, melyet idén első ízben nemzetközivé tettek a hazaiak mellett szlovéniai, horvátországi, magyarországi és erdélyi résztvevőkkel. Az ünnepi megnyitón szombaton délelőtt Car Anna a dobronaki magyar önkormányzat és a Petőfi Sándor ME, valamint minden dobronaki polgár nevében köszöntötte a szép számú hímestojás-készítőt és a látogatókat, hálás köszönetét fejezve ki mindenkinek, aki közreműködött a kiállítás létrejöttében, annak nemzetközivé válásában. Kardinar Marjan dobronaki polgármester a kiállítás kapcsán kifejtette: az évtizedek óta megrendezett tojáskiállítás, mely eddig is nagy közönségsikernek örvendezett, jövőre – tekintettel a nagy érdeklődésre – talán már világkiállítássá fog válni. Majd kiemelte a hagyományőrzés iránti felelősség kérdését is.

 

 

Őrvidék

Megjelent a Bécsi Napló új száma

- Volksgruppen

Megjelent a Bécsi Napló 2017-es évfolyamának második száma. A kéthavonta megjelenő lap aktuális világpolitikai, -gazdasái témákkal is foglalkozik, tudósítóknak köszönhetően beszámolnak a szerbiai, romániai és szlovákiai helyzetről, de az ausztriai magyar közösségi életéről is tudósítanak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog