erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Nemzeti sajtófigyelő 4. 5.

– MTI, Kormany.hu, Mandiner, Magyar Idők, Hírek.sk, Felvidék Ma, Körkép, Nemzeti Regiszter, Webrádió

Mind a helyi fiatal vállalkozók, mind pedig a családi vállalkozások megtartó erőt adnak a felvidéki magyarságnak, ezért azokat a gazdaságfejlesztési program keretében támogatni kell - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.

Szilágyi Péter erről a "2017 - a külhoni magyar családi vállalkozások éve" programmal kapcsolatban beszélt azon a konferencián, amely az első felvidéki megállója volt a nemzetpolitikai államtitkárság idei tematikus programját bemutató Kárpát-medencei körútnak. A helyettes államtitkár a rendezvényen tartott előadásán a nemzetpolitikai államtitkárság eddig megvalósult tematikus éveiről, azok okairól, céljairól és eredményeiről, illetve az idei program célkitűzéseiről beszélt.

 

Beiktatták Oláh Emese kolozsvári alpolgármestert

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Határok Nélkül

A Kolozs megyei RMDSZ közleménye szerint a kolozsvári tanács keddi, rendes havi ülése keretében a városi RMDSZ-frakció nevesítette alpolgármester-jelöltjét, Oláh Emesét, a jelölést pedig – a Nemzeti Liberális Párt tanácsosainak támogatásával – a testület el is fogadta. „Az első és legfontosabb feladatunk, hogy újra megnyissuk azokat a csatornákat, melyek segítségével újra elérhetik a városházi adminisztrációt a kolozsvári magyarok. Ennek érdekében a lehető legrövidebb időn belül újraindítjuk a fogadóórákat, és igyekszünk megoldást találni a betelefonálós tanácsadás újraindítására is" – nyilatkozta Oláh Emese.

 

Erdély

Kórházat is „bevetnek” a vásárhelyi felvonulás ellen

– Krónika, MTI, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen , szekelyhon.ro

Egy kórház közelségére hivatkozva próbálja megakadályozni a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal azt, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2018-ban is tiltakozó felvonulást tartson Marosvásárhelyen március 10-én, a székely szabadság napján. A jövő évi megemlékezés és tiltakozás bejelentésével kapcsolatos bonyodalmakról Izsák Balázs, az SZNT elnöke, és Kincses Előd, a tanács ügyvédje számolt be keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.

 

Finálék alkalmával le kell játszani az ország himnuszát

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Bihari Napló

Románia himnuszát ezentúl a nemzetközi eseményeken túlmenően csak az országos sportesemények fináléi alkalmával fogják lejátszani és énekelni, miután a képviselőház kedden egyöntetűen megszavazta az erre vonatkozó törvénytervezetet. A Mediafax beszámolója alapján a hatályban lévő jogszabályokat kiegészítő módosítás minden korosztályra vonatkozik, és már csak Klaus Johannis államfő kihirdetésére vár.

 

Erdély

 

Böjte Csaba: új korszak kezdődik

 – Krónika, MTI, transindex.ro, Erdély Ma, Nyugati Jelen, Bihari Napló

Új korszak kezdődik a Szent Ferenc Alapítvány életében – értékelte a Krónikának Böjte Csaba ferences szerzetes, alapító a képviselőház keddi döntését, miszerint törvénybe iktatták az általa bevezetett „szociális bentlakás" fogalmát. Az MTI beszámolója szerint a képviselőház döntő kamaraként szavazta meg a törvénymódosítást, amellyel beépítik a szociális kerettörvénybe a ferences szerzetes által bevezetett bentlakástípust. Ez lehetővé teszi a Romániában elismert, szociális szolgáltatóként is akkreditált felekezetek tevékenységének állami, önkormányzati finanszírozását.

 

Felgyújtották Hans Hedrich aktivista házának kerítését

– Krónika, MTI, hirado.hu, Erdély Ma

Ismeretlenek gyújtották fel kedden hajnalban Hans Hedrich környezetvédelmi aktivista segesvári házának kerítését. Mint mondta, egyértelmű, hogy szándékos gyújtogatásról van szó, mivel az elkövetők ugyanazt a módszert alkalmazták, mint két hónappal ezelőtt, amikor az aktivista autója kapott lángra: gyúlékony anyaggal átitatott rongydarabokat aggattak a kerítésre, többek között a földgázvezetékre is, minden bizonnyal azzal a szándékkal, hogy robbanást idézzenek elő. Januárban Hedrich segesvári lakása előtt parkoló autóját gyújtották fel. Akkor a famaffiát tette felelőssé, amely ellen évek óta küzd, illetve egy szomszédos családot, nem zárva ki, hogy a szomszédok a famaffia megbízásából cselekedtek.

 

Könyvkommandó: adományozási kampányt indított az RMDSZ

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika

Könyvkommandó névvel könyvadományozási kampányt indított az RMDSZ: tíz település iskoláját, szórványkollégiumát és magyar házát keresi fel két hét leforgása alatt, kiemelt figyelmet fordítva a leégett kommandói iskola újjáépítésének támogatására. Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint kedden elmondta: a tanintézet továbbra is várja a pénzadományokat, de a személyi jövedelemadó két százalékának felajánlásával is lehet segíteni.

 

Turisztikai központot építenek Domokoson

– Krónika

Márton Áron Látogatóközpont néven turisztikai létesítményt hoznak létre Csíkszentdomokoson, az egykori püspök szülőhelyén a magyar kormány által biztosított támogatásból – számolt be az elképzelésről Lázár Csilla, a helyi Márton Áron Múzeum vezetője és Karda Róbert polgármester. Úgy vélték: Csíkszentdomokosnak van akkora turisztikai potenciálja, hogy egy ilyen központ kihasznált legyen, illetve szükség van egy olyan térre, ahol a faluba látogatókat fogadni tudják. Az igazgató hangsúlyozta: a látogatóközpont nem fog versengeni a meglévő vendéglátóipari egységekkel, hiszen nem szálláshely lesz. Sokkal inkább a helyi vállalkozásoknak segít azzal, hogy a turistáknak elfoglaltságot biztosít, ugyanakkor koordinációs szerepet is betöltene. Ehhez kaptak tavaly – nem függetlenül a Márton Áron-emlékévtől – jelentős finanszírozást a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárságtól. „Most már a falun a sor, hogy az államtitkárság támogatását a lehető legjobban használja fel, és működőképes létesítményt hozzon létre” – magyarázta Lázár Csilla.

 

 

Felvidék

Bugár: A héten megegyezhetünk Menyhárttal

 – Körkép

A héten feltételezhetően valamilyen egyezség születik az MKP elnökével, és ez alapján április második hetében sor kerülhet egy nagyobb találkozóra is a két párt között” – nyilatkozta Bugár Béla a JOJ televíziónak. A Most-Híd elnökét a közelgő megyei választások kapcsán kérdezték annak kapcsán, hogy a politikai pártok egyre-másra jelentik be megyefőnök jelölteket. A Joj televízió úgy tudja, hogy a Most-Híd maximalizálva saját érdekeit vélhetően különböző koalíciókat köt majd a régiókban attól függően, milyen a helyzet az egyes megyékben. A kereskedelmi televízió úgy tudja, Bugárék az egyes kombinációk mellett az MKP-val való együttműködést is kipróbálják.

 

Kezdődnek az iskolai beíratások

 – Felvidék Ma

Áprilisban komoly feladat vár a hatéves kisgyermekek szüleire. Be kell íratniuk csemetéjüket valamelyik alapiskola első osztályába. Az iskolaügyi minisztérium az idén 64 ezer gyermek beíratásával számol, ami rekordnak számít. Hogy ebből a viszonylag nagy számból mennyi kisgyermek kerül magyar iskolába, az csakis a szülőkön múlik.

 

 

Vajdaság

Nagybecskerek: Csomagok a magyar iskolába induló gyerekeknek

– Vajdaság Ma, Magyar Szó

A nagybecskereki körzetbe tartozó óvodák iskolára felkészülő növendékeinek osztották ki ma a Rákóczi Szövetség csomagjait Muzslyán. Ezúttal 47 leendő kisdiákot kísértek el nevelőik, illetve szüleik, hogy egy kis műsor keretében átvegyék az adományt. A budapesti Rákóczi Szövetség az idén több mint 400 csomagot készített a szórványvidéken élő gyermekek részére, pontosabban 21 önkormányzat 40 településén azoknak a magyar óvodás csoport tagjainak, akik magyar iskolába szeretnének járni.

 

Újabb konzuli fogadónapot tartottak Magyarkanizsán

 – Vajdaság Ma, Pannon RTV, Határok Nélkül

A városháza dísztermében és kistermében ma egy újabb nyílt konzuli fogadónapot tartott Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. A magyar állampolgárságot igénylők dokumentumait Szegedi Piroska konzul és munkatársai vették át. „Magyarkanizsán mindig is jól előkészített dokumentációt kapunk kézhez, abban eddig még nem volt hiba. Ma nagyjából 100 helybeli polgárt várunk. Ahhoz, hogy a mai kérelmezők letehessék a magyar állampolgársági esküt, hat-nyolc hónapnak kell eltelnie, tehát mindenképpen lehetőségük lesz, hogy részt vegyenek a jövő évi magyarországi választásokon.”

 

Vajdaság

 

Magyarkanizsán nyitott irodát a Magyar Mozgalom

 – Pannon RTV

Új irodát nyitott ma délelőtt Magyarkanizsán a Magyar Mozgalom. A jövőben a Tulipán utca 10-es szám alá várják azokat, akik a mozgalomtól várnak segítséget vagy közreműködésével kívánják elérni elképzeléseik valóra váltását. A piachoz közeli irodában kedden délben megtartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Magyar Mozgalom irodája munkanapokon délelőtt 8 és 12 óra között fogadja a polgárokat.

 

Iskolanépszerűsítő nap Ludason

 – Pannon RTV

Egyre kevesebb az iskolás korú gyermek Ludason. Ebből a problémából kiindulva tartottak iskolanépszerűsítő napot a helyi Miroslav Antić Általános Iskolában, hogy bemutassák, milyen az ottani élet. A rendezvény részeként az intézmény diákjai együtt festettek az ABC-t a képzőművészeti szakkör tagjaival. A gyerekek a négy évszakot jelenítették meg a vásznakon, míg a felnőttek Ludast és a rá jellemző látványosságokat.

 

Csonka Áron: A vajdasági magyarság szempontjából is fontos volt az elnökválasztás

 – Pannon RTV, Vajdasági RTV

A vajdasági magyarság szempontjából is fontos volt a vasárnapi elnökválasztás – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke Óbecsén. A politikus szerint az általuk és még több tömörülés által támogatott Saša Jankovićra leadott szavazatok a magyar környezetben azt mutatják, hogy a VMDK-MM népszerűsége nőtt, míg a hatalmi koalícióé csökkent.

 

Magyar Mozgalom – Hosszútávon is Janković mellett, cél a jogállamiság megteremtése

– Pannon RTV

A Magyar Mozgalom hosszútávú politikai szövetségeseként tekint a Saša Janković által elindított politikai mozgalomra, amelynek legfontosabb célja a jogállamiság megteremtése – áll az MM elnökválasztásról szóló közleményében. A szervezet Ügyvivő Testületének elemezése szerint a Saša Janković elnökjelöltre leadott szavazatok száma a magyarlakta területeket vizsgálva a legtöbb helyen meghaladta az MM-VMDK, és a jelöltet támogató más politikai szervezetek együttes eredményét, amelyet a 2016-os választásokon értek el.

 Vajdaság

Eddig 42 panasz érkezett a Köztársasági Választási Bizottsághoz

 – Pannon RTV, Vajdaság Ma

A Köztársasági Választási Bizottsághoz eddig 42 panasz érkezett, amit 48 óra alatt ki fognak vizsgálni, de részleteket nem közöltek. A RIK köteles megjelentetni az elnökválasztás végleges eredményeit a szavazóhelyek bezárását követő 96 órában, vagyis csütörtökig. A szavazatok 95,29 százalékos feldolgozottsága mellett, a szerbiai elnökválasztás győztese Aleksandar Vučić, a kormánykoalíció jelöltje, aki a szavazatok 55,04 százalékát szerezte meg. A második helyen Saša Janković végzett, aki a voksok 16,33 százalékát kapta, őt követi Luka Maksimović 9,43 százalékkal, és Vuk Jeremić 5,65 százalékkal.

 

Kárpátalja

 

Az Európai Parlament csütörtökön várhatóan megszavazza Ukrajna vízummentességét

 – Káprátinfo.net

Németh Zsolt (Fidesz) jelentős fejleményként számolt be arról, hogy az Európai Parlament csütörtökön várhatóan megszavazza Ukrajna vízummentességét, amely júniusban hatályba léphet. Elmondta, a magyar kormány elkötelezetten harcolt ezért a célért, amelyet az ország az európai integrációs úton megtett döntő lépéseként lehet értékelni.

 

 

Muravidék

Kielégítő kétnyelvű ügyvitel

– Muravidéki Magyar Rádió

Az ügyfelek 15 százalékkal az országos átlag felett osztályozták a Lendvai Közigazgatási Egység tavalyi évi munkáját, s az alkalmazottak is az átlagosnál jobban értékelték saját elégedettségüket. Štefan Gjerkeš, a Lendvai Közigazgatási Egység vezetője beszámolója szerint, a 2016-os ügyviteli év eredményes volt: a munkafeladatokat szinte mind teljesítették. A kétnyelvű ügyvitel megvalósításával is elégedett, hiszen az alkalmazottak kétharmada legalább alapszinten a nemzetiség nyelvét is birtokolja.

 

Őrvidék

 

Magyar oktatás indult Tirolban

 - Volksgruppen

Az idén januárban magyar anyanyelvi oktatás indult a Wörgl Általános Iskola támogatásával. A vegyes korosztályú 20 fős csoportban, alsó tagozatos diákok 1-4. osztályig vesznek részt. Az órákra Wörglben heti egyszer, péntekenként kerül sor. A Bécsi Magyar Iskolával is létrejött egy együttműködés.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog