erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Nemzeti sajtófigyelő - Átment az alsóház szakbizottságán a marosvásárhelyi iskola létrehozása

Átment az alsóház szakbizottságán a marosvásárhelyi iskola létrehozása

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

Kedvezően véleményezte szerdán a bukaresti képviselőház oktatási bizottsága a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum megalapításáról szóló tervezetet. A magyar tannyelvű oktatási intézmény megalapítását jóváhagyó jelentést 18 támogató szavazattal és egy tartózkodással fogadták el a képviselők. Az RMDSZ mellett a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bizottsági tagjai is megszavazták a törvénytervezetet. Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői még a voksolás előtt elhagyták az üléstermet, arra hivatkozva, hogy részt akarnak venni a plénum munkálatain.

Nemzeti sajtófigyelő; Ezért támogatta az RMDSZ a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény módosítását

Ezért támogatta az RMDSZ a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény módosítását

– maszol.ro

Az RMDSZ is megszavazta kedden a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvényt módosító tervezetet a szenátusban. Cseke Attila frakcióvezető szerint a törvénymódosítás az ügyészállam felszámolását célozza, és nem veszélyezteti a korrupcióellenes harcot. A politikus a szavazás után közölte: a parlamentbe beérkező módosító indítványok számottevő részét a szakmai szervezetek kezdeményezték és tartották fenn, és a javaslatok többsége jól működő nyugat-európai modellt, tendenciát követ.

Határok nélkül: 1990 után több próbálkozás történt a román állam által elkobzott javak visszaszerzésére

Határok nélkül

2017. december 18. – Kossuth Rádió

 A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség üdvözli a Velencei Bizottság állásfoglalását az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség üdvözli a Velencei Bizottság állásfoglalását az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, melyben visszatükröződnek a kárpátaljai magyarok aggályai, hangzott el a szövetség beregszászi évzáró közgyűlésén. E szerint a jogszabály jelentősen csökkenti a kisebbségek anyanyelven történő tanulásának lehetőségeit és már meglévő jogokat von vissza. Aggályos azonban az állásfoglalás ukrán értelmezése.

Nemzeti sajtófigyelő: Sztrádatérkép Székelyföld nélkül

Sztrádatérkép Székelyföld nélkül

 – Krónika

 Úgy tűnik, a sokévnyi ígérgetés ellenére elkerüli a Székelyföldet az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya, legalábbis az a sztráda, ami Felix Stroe bejelentése szerint elsőként megépül a két régió között. A közlekedési miniszter azt mondja, a Marosvásárhely–Jászvásár-sztráda helyett sokkal könnyebben és olcsóbban kivitelezhető lenne egy Brassó és Bákó közötti autópálya. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor szerint a 2018-as költségvetés teljesen kihagyja a Székelyföldet a fejlesztésekből. 

Nemzeti sajtófigyelő - Magyarország felfüggeszti a szigorított határellenőrzést a téli ünnepek idejére

Az őshonos nemzeti kisebbségekkel is foglalkozik az uniós polgárságról szóló jelentés

– transindex.ro, Nyugati Jelen, maszol.ro

Elfogadta az Európai Parlament az uniós polgárságról szóló 2017. évi jelentést, amely Sógor Csaba munkája nyomán hangsúlyosan foglalkozik az őshonos nemzeti kisebbségek védelmével is. „Ez a dokumentum arra emlékeztet, hogy az őshonos kisebbségek évszázadokon keresztül együtt léteztek a többségi kultúrákkal, ezért az EU-nak magas szintű elvárásokat kell támasztania a kisebbségek védelme terén” – magyarázta Sógor Csaba. 

Nemzeti sajtófigyelő - Csak részlegesen fogadta el a bukaresti kormány az igazságszolgáltatás átszervezésére tett javaslatait

 Csak részlegesen fogadta el a bukaresti kormány az igazságszolgáltatás átszervezésére tett javaslatait 

– MTI

Befejezte a román igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag előkészítését kedden a bukaresti parlament különbizottsága. A szociálliberális kormánykoalíció az utolsó napon elállt több korábbi módosító javaslatától, amelyet a jobbközép ellenzéki pártok és az ország nyugati szövetségesei a korrupcióellenes harc gyengítéseként értelmeztek.

Határok nélkül a Kárpát-medencében - Ha minden jól megy, február végére újralapíthatják a marosvásárhelyi líceumot

Térkép

2017. december 9. -Duna World

Fiatalok, energikusak és gyógyítani szeretnének. Ez motiválta azt a 80 magyarországi orvostanhallgatót, akik 4 napon keresztül Kárpátalja magyarlakta községeiben ingyenes egészségügyi szűrést végeztek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának külhoni programja keretében ez már a negyedik ilyen alkalom volt. A diákok és az őket kísérő orvosok tizennégyféle vizsgálatot végeztek, hogy segítsék a lakosság egészségének megóvását.

Nemzeti sajtófigyelő - Kelemen Hunor az igazságosság évét várja a 2018-as esztendőtől

Kelemen Hunor az igazságosság évét várja a 2018-as esztendőtől

 

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen

 

Kelemen Hunor szerint 2018 az igazságosság éve kell, hogy legyen az erdélyi magyarság számára. Az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen beszélt erről pénteken, a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén. A politikus elmondta: az RMDSZ az Ezer év Erdélyben, száz év Romániában című programsorozattal készül az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumi évére. Az MTI szerint hozzátette: azt szeretnék felmutatni, hogy az erdélyi magyarság Románia értékteremtő közössége, és ekként szeretne megmaradni. „Ehhez a gyulafehérvári ígéretek betartásán keresztül vezet az út” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Határok nélkül: testvérvárosi együttműködés Arad és Gyula között lassan egy emberöltőnyi ideje

Határok nélkül

2017. december 7. – Kossuth Rádió

 

Kihelyezett konzuli fogadó-órák Délvidéken

Ismét növekszik az érdeklődés az egyszerűsített honosítási eljárás iránt a Délvidéken. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus munkatársai minden kedden kihelyezett konzuli fogadónapot tartanak a vidéki településeken, de olykor - mint ma is - a hét más napjain is megszervezik a kiutazást a nagyszámú kérelmező miatt.

Nemzeti sajtófigyelő - Eckstein-Kovács: Márton Árpád a jogállam ellenségei közé tartozik


Márton Árpád: mi is vagyok én?

Eckstein-Kovács: Márton Árpád a jogállam ellenségei közé tartozik

– Krónika, transindex.ro

A „jogállam ellenségének” nevezi Márton Árpád RMDSZ-es képviselőt az igazságügyi törvénymódosítások ellen tüntetők minősítéséért Eckstein-Kovács Péter, az alakulat volt szenátora. Az aktív politizálástól visszavonult jogász, korábbi kisebbségügyi miniszter csütörtökön közösségi oldalán posztolt bejegyzésében élesen bírálta egykori RMDSZ-es politikustársát. 

Kapcsolódik: Elgurult a pirulája Márton Árpád RMDSZ-es képviselőnek

További cikkek...

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog