erdelyikonyv.eu

 

 

 

 

Karácsonyi köszöntő Fejér László Ödön szenátor

Úgyis összefognak

A Fidesz–KDNP már akkor veszít, ha a választásokat ugyan megnyeri, de a parlamentben nem lesz meg az ötvenszázalékos többség.

„A szavazópolgár egy politikai közösség részeként leadja szavazatát, felajánlja bizalmát a párt vezetésének, amely ezért cserébe, ha ellenzékbe is kerül, tűzön-vízen képviseli azt.

Fénylánc Magyarországért

A Kézdiszéki Székely Tanács idén is bekapcsolódik a Fénylánc Magyarországért összefogási akcióba. December 21-én, az év legsötétebb és legrövidebb napján, illetve a leghosszabb éjszakáján 16,30 órakor három helyszínen – a kézdiszentléleki Perkőn, az ozsdolai Hilib-tetőn és a kézdiszárazpataki Kányás-tetőn – lobbannak fel az összefogás lángjai. A szervezők mindhárom helyszínen szeretettel várják az érdeklődőket. A hiedelem szerint a régi magyarok a téli napforduló idején összegyűltek szent hegyeiken, kerecsen sólymokat röptetni és máglyákat rakni. A magasra repülő sólymok teremtettek kapcsolatot ég és föld között. A naplementekor meggyújtott tüzekkel a lemenő nap sugarait átmentették a felkelő napnak, hogy így diadalmaskodjon a fény a sötétség felett.
3szek.ro; Iochom

Európa negyedik legjobb adventi vására


Fotó: MTI, Mohai Balázs

A Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény negyedik helyezést ért el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson.

Orbán Viktor az erdélyi magyarságról tárgyalt

Szó esett a romániai politikai helyzetről és az erdélyi magyarságot érintő fontos kérdésekről is.
Orbán Viktor kedd délelőtt hivatalában fogadta Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, aki tájékoztatta őt a romániai politikai helyzetről, és egyeztettek az erdélyi magyarság számára fontos kulturális, oktatási kérdésekről is – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor és Kelemen Hunor szerint sikeresen zárult a romániai magyarság szülőföldön való boldogulását elősegítő gazdaságfejlesztési program, amit folytatni fognak.


Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét az Országházban 2017. június 26-án.

Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap


Egyetértettek abban is, hogy

Erdélyben a magyar identitás megőrzését szolgáló kulturális és oktatási intézmények további fejlesztésére van szükség, ehhez a magyar kormány a jövőben is segítséget nyújt. (MTI)

Mátyás király-emlékév

Mátyás király-emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tegnap Budapesten. A Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, és a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.

Martin Schulz szemében szálka Magyarország

Magyarország azzal, hogy a határvédelemre költött 800 millió eurót, a Németországgal legszolidárisabb európai állammá vált - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön Bécsben.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának ülésére érkező tárcavezető Martin Schulz nyilatkozatára reagált, amelyben a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) közölte: "Magyarország egyre jobban eltávolodik az uniótól."

Orbán Viktor új utakat választott

Orbán Viktor miniszterelnök a berlini szövetségi kormányt megkerülve inkább a tartományi vezetőkön keresztül próbálja képviselni az érdekeit Németországban, tekintettel a barátinak nem mondható kapcsolatára Angela Merkel kancellárral - írta hétfőn a Politico.

Kína új selyemútja Európába


Fotó: AFP

Magyarország a házigazdája a „16 + 1 együttműködés” miniszterelnöki csúcstalálkozójának ma, ez okot ad a Kína és 16 kelet-közép-európai ország között 2012-ben létrejött transzregionális platform eddigi tevékenységének értékelésére. Ven Csia-pao, a Kínai Népköztársaság korábbi elnöke 2011-es hivatalos magyarországi látogatásán kijelentette, hogy Kína elkötelezett a kapcsolatok fejlesztésére a kelet-közép-európai országokkal, és bejelentette egy új mechanizmus megalakítását. Egy évvel később az érintett országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Lettország, Litvánia, Észtország és Kína) miniszterelnökeinek varsói csúcstalálkozóján létrehozták a 16 + 1 együttműködés elnevezésű platformot, amely beleillik Kína azon törekvésébe, mely szerint új nemzetközi intézményeket hoz létre annak érdekében, hogy növelje befolyását a világpolitikában. Az együttműködés másik fontos jellegzetessége, hogy nyíltan Kína nagy külpolitikai tervének, az „Egy övezet, egy út”-nak a részét képezi.

A kínai miniszterelnök szerint Közép-Kelet Európa az EU legjobban teljesítő régiója

A közép-kelet-európai térség az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, legjobban teljesítő régiója – jelentette ki a kínai miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten. Li Ko-csiang leszögezte: támogatja az európai integrációs folyamatokat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog