Kelemen Hunor: Európai értékválság tünete a CEU-ügy

Védte is, meg nem is a Közép-európai Egyetemet Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy csütörtöki rádióműsorban. Az erdélyi politikus szerint sokat veszítenénk az intézmény bezárásával, viszont bármely országnak joga van szabályozni a felsőoktatást. Kelemen a CEU-ügyet az egész kontinenset érintő válságra, a nyílt és szabad társadalom koncepciójával szembeni bizalmatlanságra vezette vissza.

 

Kelemen Hunor az RFI rádióban azt mondta, hogy a CEU bezárása „óriási veszteség lenne Magyarország, Közép-Kelet Európa, az akadémiai szféra, a humán- és társadalomtudományok számára”. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor úgy gondolja, hogy meg tud egyezni New York állam a magyar kormánnyal – számol be a Főtér.ro.

Kelemen Hunor leszögezte azt is, hogy bármely kormánynak és parlamentnek joga van az egyetemek működési feltételeinek meghatározásához. Így ahhoz is joga van, hogy a diploma elismeréséhez kikösse, hogy az egyetemnek az anyaországában is működő campusa legyen.

Az erdélyi politikus szerint egy egész Európát érintő, mély válság tünete az, ami a CEU-val történik. „Az emberek egyre kevésbé bíznak azokban az értékekben, amelyek mentén az elmúlt években az európai kontinensen megerősödött a parlamentáris demokrácia, a nyílt és szabad társadalom.”

2017  www.szekhelyek.ro   globbers joomla templates